Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втори мандат

...
Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втори мандат
Коментари Харесай

Румен Радев: Ще бдя България да не се отклони от пътя

Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в служба за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България след церемония на площад “Св. Александър Невски ”.

На събитието бяха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър председателят Кирил Петков, депутати, някогашни президенти, дипломатическия корпус, висшият офицерски състав, жители.

Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните елементи на Българската войска и произнесе слово.

„ Преди 5 години за пръв път одобрих строя на армията. Тук пред катедралния храм и Вечния огън. Помня лицата на доста от вас и очите на хората, които бяха пристигнали в мразовития януари, с цел да поддържат първите стъпки за по-демократична България “, съобщи при започване на словото си президентът Румен Радев. Той акцентира, че първият му мандат е минал в изтощителна битка. 

„ Вие подновихте пакта за доверие. 5 години посветихме на борбата за правда и народна власт. Призовавах за обединяване, само че ме укоряваха, че деля. Вашите гласове недвусмислено демонстрираха, че обществото желае да се раздели с предишното “, сподели Радев. Той съобщи и, че е извадил обществото от апатията. 

„ Върнахме честните избори “, сподели президентът и акцентира значимото значение на Народното събрание, съживяването на демократичните институции и битката с корупцията. „ През идните години ще бодърствам България да не се отклони от този път. Ще не отстъпвам законността, политическата смяна е единствено първа крачка, предстоят още тествания “, сподели Радев.

Президентът напомни, че когато мислим, че ни е най-трудно, дано да не забравяме, че не са доста страните, които са съхранили своето име и език през историята. „ Убеден съм, че можем да реализираме задачите си единствено, в случай че обществото остане единно в желанието си за смяна. Вярвам, че хилядолетната страна на духа е жива в България и тя ще чертае нейния път “, сподели още Радев в словото си.

Той напомни думите си при започване на първия си мандат, когато е декларирал, че за него е значимо не какъв брой време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде.  „ Това ме въодушевяваше да направя взаимни отстъпки с правилата си. Ще продължа да бъда президент на всички български жители, ще не отстъпвам ползите и достолепието на България. Заедно ще продължим да градим свободна, просперираща и демократична България. Да живее България! “, съобщи Румен Радев

 

След това 21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория мандат на висшия главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава положи венец и отдаде респект пред починалите за свободата на България пред Паметника на Незнайния боец.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне президента и висш главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

 

Защо тъкмо 21 топовни салюта?

Задължителен детайл при церемонията по встъпване в служба на президента са артилерийските салюти. Те са 21, тъй като традицията идва от флота, описа преди време пред БНТ военният историк полк. Станчо Станчев Оръдията на кораба са били 7 и когато приближава до избрана територия, наложително е да се изстрелят 7 снаряда, т.е. да дойде корабът на пристанището невъоръжен, което заличава опцията да влияе не тези, които са на брега. По-късно, когато се трансформира качеството на барута се открива, че изстрелите би трябвало да бъдат по 3. Така се получава 21. В множеството страни националният салют е точно от 21 изстрела, споделя историкът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР